INSULTAȚI. BELARUS(IA), regia: Radu Horghidan | spectacol-lectură | online


Data și ora:
Bilete:
Gratuit
Gazdă:

Strada Domnească, nr. 59, Galati, Romania, 800008

Despre

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați se alătură programului mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care are la bază piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA) semnată de dramaturgul Andrei Kureicik și inspirată de protestele violente din Belarus, declanșate după fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august 2020 de președintele Aleksandr Lukașenko, în funcție din 1994.

Vineri, 19 februarie 2021, la ora 19:00, Dramaticul gălățean va prezenta exclusiv online spectacolul-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, în regia lui Radu Horghidan.
 
INSULTAȚI. BELARUS(IA) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, (…) o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.
 
„Această piesă este răspunsul meu la represiunea cruntă cu care s-au confruntat artiștii și cetățenii Belarusului pentru poziția lor. Lukașenko închide teatre și galerii de artă, aruncă sute de actori în stradă, mulți dintre ei sunt arestați sau plătesc amenzi, dar asta nu face teatrul să tacă. Noi continuăm să spunem adevărul despre ce se întâmplă în Belarus. Pentru mine, proiectul de solidaritate internațională INSULTAȚI. BELARUS(IA) este dovada că pentru vocea teatrului nu există granițe. Și cred că această solidaritate românească, pe care o vedem în numărul impresionant de spectacole lectură, este urmare a faptului că și românii au trecut prin ce trecem noi, au scăpat dintr-o tiranie, nu au uitat și știu prețul libertății, pe care bielorușii îl plătesc acum, zi de zi.” – dramaturgul Andrei Kureicik, autorul piesei INSULTAȚI. BELARUS(IA)

--------------------

INSULTAȚI BELARUS(IA)
De Andrei Kureicik
Traducere: Raluca Rădulescu

Distribuția:
Bătrânul – ȘTEFAN FORIR
Tânărul – MIHAI PĂUN, student în anul III la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” Galați
Novicea – PETRONELA BUDA
Mortul – RĂZVAN CLOPOȚEL
Moralista – FLAVIA CĂLIN
Pozitiva – OANA MOGOȘ
Prădătorul – IONUȚ MOLDOVEANU

Regia: Radu Horghidan
Scenografia: Daniel Divrician
Afișul: Levente Benedek

Spectacol-lectură | 1 h 20 min | Online

--------------------
 
Spectacolul-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA) va fi difuzat vineri, 19 februarie 2021, la ora 19:00
pe:
* pagina Teatrului Dramatic „Fani Tardini” de pe Facebook: https://www.facebook.com/TeatrulDramaticFaniTardini
* canalul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” de pe YouTube: https://www.youtube.com/c/TeatrulDramaticFaniTardini

Fotografii