PREMIERĂ: Chirița în provincie


Data și ora:
Bilete:
32,4 lei (preț întreg); 21,6 lei (preț redus)

Despre

O nouă premieră aduce pe scena Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați un vechi personaj al literaturii dramatice românești, legendar pentru hazul pe care îl stârnește și astăzi: Coana Chirița. În comedia muzicală pe care ne-o propune regizorul Dan Mirea, textele lui Alecsandri sunt readaptate, rezultatul fiind o comedie spumoasă, cântată într-un neaoș grai moldovenesc.

Regia artistică: Dan Mirea
Scenografia: Daniel Divrician
Conducerea Muzicală: Nicolae Mantu

Așa cum Dostoievski spunea în celebrul interviu dat lui Eugène-Melchior de Vogüé, că „poporul rus a ieșit de sub poala mantalei lui Gogol”, așa putem spune și noi, poporul român, că am ieșit din faldurile rochiei de catifea stacojie a Coanei Chirița. Noi, stră-strănepoții, suntem proiecția perfectă a formidabilei farmazoane din Bârzoieni, ființa gingașă și „sentimetabibilă”, care intenționează să plece la Paris ca să „sparie nemții”. Iar de plecat, trebuie să plece musai, pentru că proaspăta baroana s-a „uscat aici în provinție’’ și s-a „săturat de…Moldova’’.

„Chirița în provinție”rămâne inepuizabila capodoperă dramatică românească din care, fie că recunoaștem, fie că nu, ne tragem seva noastră națională. …Și orice român poate să spună în sinea sa: „Madame Chirița c’est moi!”.

Fotografii