Comunicat de presă CL 27 septembrie 2018

Comunicat de presă CL 27 septembrie 2018


La inițiativa primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, Consiliul Local a aprobat, joi, 27 septembrie 2018, ”Studiul de oportunitate în vederea achiziţionării a 50 de autobuze electrice hibrid în municipiul Galaţi” și proiectul de hotărâre privind ”Achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante – 50 de autobuze noi electrice hibrid de către municipiul Galaţi, în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane, program lansat de Administraţia Fondului pentru Mediu”.

Primăria municipiului Galați intenționează să achiziționeze 50 de autobuze electrice hibrid cu finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, prin Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane.

Valoarea totală a proiectului ”Achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante – 50 de autobuze noi electrice hibrid de către municipiul Galaţi” este de 81.375.000 de lei (fără TVA), cheltuieli eligibile, din care 65.100.000 lei (fără TVA) plus 12.369.000 (TVA), reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu. Contribuţia municipiului Galați este de 20% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 16.275.000 lei (fără TVA).

Un municipiu reședință de județ poate obține o finanțare de 110 milioane de lei pentru înnoirea parcului auto, în cadrul acestui program lansat de Administrația Fondului de Mediu, iar dosarele pot fi depuse în perioada 3 octombrie - 2 noiembrie 2018. Potrivit studiului de oportunitate, achiziția se poate face în perioada 2018 – 2019.

Societatea comercială Transurb SA, la care Consiliul Local Galați este unic acționar, operează patru trasee de tramvai, cu o lungime de 57,3 km, două trasee de troleibuz cu o lungime de 30,9 km și 28 de trasee de autobuz cu o lungime de 467,13 km.
În prezent, compania operează cu un număr de 19 tramvaie, 18 troleibuze și 98 de autobuze, parcul de vehicule fiind în scădere față de anul 2017 pentru autobuze și tramvaie, ca urmare a casării unor vehicule uzate.

Primăria municipiului Galați face demersuri pentru a moderniza transportul public în comun și infrastructura aferentă. Pe lângă noile troleibuze achiziționate, municipalitatea are în derulare o serie de proiecte privind înnoirea parcului auto, prin achiziția de tramvaie și autobuze noi.

În aceeași ședință, la inițiativa primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul ”Relocarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică – Ginecologie Buna Vestire” din Galați.

Proiectul își propune îmbunătățirea serviciilor medicale prin transformarea corpului C4, degradat și nefuncțional în prezent, într-un ambulatoriu modern.

Astfel, la parter vor fi două cabinete de obstetrică și ginecologie, consultații nou născuți, planificare familială, psihologie, videocolposcopie, histeronografie, ecografie, dermatologie, sterilizare, laborator și imagistică medicală cu Raze X și RMN. La etaj vor funcționa un laborator pentru analize medicale și o sală de consiliere/informare.

Proiectul prevede lucrări de consolidare; de creștere a eficienței energetice, prin realizarea lucrărilor de anvelopare a sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală, lucrări de realizare a instalației de iluminat; lucrări de amenajare interioară; lucrări de sistematizare verticală – refacere trotuar și sistem de evacuare a apelor pluviale.
Valoarea totală a investiției este de 16.223.981,03 lei.

Proiectul este propus pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale – Prioritatea de investiții 8.1.
Aceasta este prima investiție majoră ce va fi derulată la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie ”Buna Vestire”, după ce, în iulie 2017, Primăria municipiului Galați a achiziționat terenul și imobilul unității medicale, devenind astfel proprietar, statut ce îi conferă posibilitatea să acceseze fonduri europene și să-l transforme într-un spital modern, spațiile actuale fiind mici, insuficiente pentru toate cabinetele, iar aparatura - uzată.

Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie "Buna Vestire" funcționează în regim pavilionar cu o structură de 105 paturi. Este una dintre cele mai vechi unități sanitare din țară și cea mai veche maternitate din județ.

Alte sugestii

Lot nou de 20 de autobuze electrice pentru gălățeni
Încă 10 tramvaie noi ajung la Galați
20 de autobuze electrice noi vor ajunge la Galați
Machetă 3D cu zona centrală a municipiului Galați
Parcări subterane pe Faleza Dunării