Strada Domnească
Obiectiv turistic
Despre
Strada Domnească constituia coloana vertebrală a orașului Galați în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea. Astăzi și-a pierdut farmecul de odinioară.
Strada Domnească a fost comparată în acele vremuri cu Calea Victoriei din Capitală, „dar îndoit mai largă, cu trotuare mai largi, plantate cu tei mirositori şi castani stufoşi”, scria Gheorghe Cristescu în „Farmecul Dunării şi Galaţii”. Unică în ţară prin aspect, strada Domnească era foarte frumoasă. Nici nu e de mirare că aici au fost construite case aristocratice până în apropierea Grădinii Publice.
Cele mai vechi clădiri ale ansamblului urban la care ne referim datează din secolul al XIX-lea și au fost construite în stil neoclasic și secession. Dintre acestea menționăm Biserica romano-catolică din Galați și Institutul „Notre Dame de Sion”.
În primii ani ai secolului al XX-lea, pe strada Domnească s-au ridicat clădiri reprezentative pentru oraşul de la Dunăre, dar şi pentru portofoliul arhitecţilor creatori ai stilului neoromânesc.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi, „lungimea Străzii Domneşti de la Piaţa Regală la Parcul Carol este de 4 kilometri. De la noul Palat al Justiţiei şi până la capăt este plantată cu tei. De la Piaţa Regală la Palatul Justiţiei sunt magazinele cele mai mari şi mai luxoase aşa cum se văd în marile oraşe occidentale.”
Surse text și foto: https://adevarul.ro; https://ro.wikipedia.org; http://www.galatituristic.ro